Home > Nieuws > Echte baan voor 62% deelnemers ‘Ervaarjebaan’

Echte baan voor 62% deelnemers ‘Ervaarjebaan’

Maandag 25 Januari 2016

Het project Ervaarjebaan dat in de Achterhoek jongeren een zetje moet geven als hun eerste stappen op de arbeidsmarkt maken, heeft vorig jaar veel jongeren aan een baan geholpen. 62 procent van de jongeren die meededen aan het project, vonden daarna een reguliere baan.

Netwerk opbouwen
Het voornaamste doel van Ervaarjebaan is om jongeren te helpen aan werk- en leerervaring. Gedurende een half jaar doen jongeren werk- en leerervaring op, breiden ze hun CV uit en bouwen ze een netwerk op. Het doel is dat ze daarna een ‘echte’ baan vinden. En dat lukt: 62 procent van de jongeren heeft na het project een baan gekregen. Van de jongeren die geen betaalde baan gevonden heeft, is een deel een nieuwe studie begonnen. Een ander deel heeft het traject niet afgemaakt omdat ze elders een baan kregen. Er is ook een groep die een tweede traject is gaan volgen.

In de Achterhoek blijven 

Naast werkgevers in de achterhoek doen ook maatschappelijke organisaties en overheden mee. De ervaringsplekken die worden aangeboden zijn heel divers. Er is bijvoorbeeld vraag naar een webdesigner, een accountmanager en een industrieel ontwerper. Buiten het feit dat veel jongeren een baan vinden, is het doel van Ervaarjebaan ook om te zorgen dat jongeren in de Achterhoek blijven en niet massaal naar het westen trekken. 81 procent van de jongeren die meededen, bleven in de Achterhoek wonen.

Verdringing

Het is een project van Achterhoek2020 en Regio Achterhoek dat ondersteunt wordt door het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Regio Achterhoek ziet erop toe dat Ervaarjebaan niet voor verdringing op de arbeidsmarkt zorgt en dat werkgevers het niet zien als een manier om goedkope arbeidskrachten te krijgen. Belangrijk dat het om additionele werkzaamheden gaat en dat leren voorop staat, ook mogen niet te veel jongeren bij één bedrijf werken.

Bron: Binnenlands Bestuur