Home > Nieuws > Inhaalslag in registreren bijstandsgerechtigden nodig

Inhaalslag in registreren bijstandsgerechtigden nodig

Maandag 19 December 2016

Gemeenten moeten een grote inhaalslag maken in het registreren van ‘hun’ werkzoekenden bij het UWV om te zorgen dat werkgevers hen kunnen vinden. Staatssecretaris Jetta Klijnsma schrijft aan de Tweede Kamer dat voor de middellange termijn beschikbaarheid en vindbaarheid van gemeentelijke kandidaten belangrijke voorwaarden zijn voor het succes van de banenafspraak.

Voornamelijk UWV-klanten

Om aan de banenafspraak te voldoen, moeten werkgevers in totaal 100 duizend mensen met een lange afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk helpen. De mensen die voor deze banen in aanmerking komen, moeten in het doelgroepenregister geregistreerd staan. In dat register zitten nu zo’n 240 duizend namen. Een deel van hen, 60 duizend is opgenomen in de Kandidatenverkenner. Maar dat zijn voornamelijk ‘oude klanten’ van het UWV, Wajongeren, en mensen die vanuit het praktijkonderwijs en een leerwerkplek rechtstreeks in het register worden opgenomen. Van de ‘oude’ doelgroep van gemeenten, bijstandsgerechtigden, zijn er nog niet veel opgenomen in het register. En dit heeft gevolgen voor hun kans op een baan.

Vindbaar

Voor de realisatie van de banenafspraak is er voorlopig nog geen probleem, aldus Klijnsma. De 60 duizend mensen die in het register zijn opgenomen zijn beschikbaar en goed vindbaar voor werkgevers. De 60 duizend staan ook met hun profiel in de Kandidatenverkenner, een door het UWV ontwikkeld instrument waarin werkgevers geanonimiseerd klantprofielen kunnen bekijken om te zien of iemand geschikt is voor een bepaalde baan.

Lees verder op Binnenlands Bestuur.