Home > Nieuws > Kijk meer naar gedrag bij schuld

Kijk meer naar gedrag bij schuld

Woensdag 30 September 2015

In de preventie en aanpak van schuldenproblematiek is te weinig aandacht voor de oorzaken van de problemen en het gedrag van mensen. Dit terwijl te weinig oog voor de problematiek van de individuele schuldenaar de problemen alleen maar verergert. Dat blijkt uit onderzoek van Tamara Madern van het Nibud.

Weinig oog

Het is relevant dat hulpverleners weten welk gedrag iemand die in de financiële problemen zit vertoont. zo blijkt. De ondersteuning zou daar op aangepast kunnen en moeten worden. Madern ziet dat er op dit moment te weinig oog is voor de problematiek van de schuldenaar. Madern: ´Er is maatwerk nodig en ondersteuning voor de schuldenaar. Als dat er niet is, maakt dat dat mensen slechter financieel gedrag gaan vertonen.´ Uit het onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat het niet op orde hebben van de administratie samenhangt met weinig vertrouwen hebben in het vermogen om de administratie op orde te maken. 

Gerichter advies

´Daar moet je wat mee´, aldus Madern. Ze pleit voor meer samenwerking tussen verschillende partijen. Een individuele partij kan de problematiek niet oplossen. Dat geldt zowel voor de schuldeisers als voor gemeenten. Het Nibud gebruikt het onderzoek om veel gerichter advies te geven aan de landelijke overheid, gemeenten, commerciële partijen en schuldhulporganisaties, zodat zij efficiënter te werk kunnen gaan bij het bestrijden van de schuldenproblematiek.

Bron: Binnenlands Bestuur