Home > Nieuws > 'Kwetsbare jongeren minder in beeld als gevolg van lastige keuzes'

'Kwetsbare jongeren minder in beeld als gevolg van lastige keuzes'

Woensdag 22 Juli 2015

Jasmijn Lee Sack Fong, voorzitter van de Beroepsvereniging voor Klantmanagers, erkent dat kwetsbare jongeren buiten beeld van gemeenten kunnen raken. Dit is het gevolg van lastige keuzes die door politiek, managers en beleid worden gemaakt. Dat zegt zij in de uitzending van Nieuwsuur op 19 juli 2015, naar aanleiding van het rapport 'Buitenspel' van de Inspectie SZW. 

In het rapport staat dat zo'n 100.000 kwetsbare jongeren niet in beeld zijn van gemeenten. 70 procent van de gemeenten heeft geen zicht op kwetsbare jongeren. Een kwart van die gemeenten vindt het niet hun taak om de jongeren in beeld te brengen. Toch zijn ze verplicht om jongeren zonder startkwalificatie tot 23 jaar te volgen. 

"Het risico is dat als iemand zich niet wil houden aan een scholingsplicht, dat hij of zij geen uitkering krijgt of we beëindigen de uitkering. Dan kan zo’n jongere ook buiten beeld raken", legt Lee Sack Fong uit. "Dat zijn best lastige keuzes. Met de decentralisaties moeten gemeenten hun budget opnieuw inrichten. De keuzes worden natuurlijk door politiek, managers en beleidsmedewerkers gemaakt." De klantmanagers zien de gevolgen. Lee Sack Fong: "Dat betekent wel dat je voor een doelgroep soms wat minder doet dan je zou willen in eerste instantie. Dat heeft met keuzes te maken."

Bekijk de uitzending van Nieuwsuur

Lees ook: Mobiliserende dienstverlening aan jonge werklozen noodzakelijk