Home > Nieuws > ‘Niet-willers’ willen best werken

‘Niet-willers’ willen best werken

Dinsdag 05 April 2016

De tegenprestatie voor mensen met een uitkering is in Veghel geen straf. ‘De rechtse uitleg is: je moet iets terugdoen. De linkse: we gunnen je het mee te doen.’ Hoe pakt de nieuwe uitkeringswet in de praktijk uit? NRC gaat op bezoek bij ISD Optimisd in Veghel.

Franca (48) had niet echt het postuur voor een drager bij een uitvaartbedrijf. Ze is kort en tenger. Ruim honderd kisten heeft ze gedragen en laten zakken. Dat was best zwaar. "Toch was dat werk helemaal mijn ding, al is het natuurlijk een al verdriet en ellende”, vertelt ze.

Met een uitkering verdiende ze zo een jaar lang bij als drager op oproepbasis. „De kist en bloemen moesten altijd naar het altaar worden gebracht. Dan gingen we koffie drinken in de pastorie en lol maken met de radio aan. En als het tijd was om de kerk weer in te gaan was het weer hoofd erbij en gezicht op niks.”

Het gaf rust na jaren van poetswerk via tijdelijke contracten. "Je bent elke keer terug bij af. Kon ik weer mijn handje gaan ophouden.”

Maar in 2014 werd ze gebeld door Optimisd, de sociale dienst in Veghel. Of ze wilde stoppen en meewerken aan een tweede proef met de ‘tegenprestatie’. Sinds 2012 mogen gemeenten mensen in de bijstand vragen een "onbetaalde maatschappelijk nuttige activiteit” te verrichten. De Participatiewet uit 2015 verplicht gemeenten zelfs om de tegenprestatie wettelijk te regelen. Werklozen die weigeren, worden gekort op hun uitkering.

Lees verder op: www.nrc.nl