Home > Nieuws > Werkgevers en werkzoekende jongeren kunnen elkaar moeilijk vinden

Werkgevers en werkzoekende jongeren kunnen elkaar moeilijk vinden

Maandag 04 Januari 2016

De mismatch bij jongeren op de arbeidsmarkt is hoog, in veel gevallen sluiten vraag en aanbod niet op elkaar aan. In heel Nederland zijn bijna drie keer zoveel vacatures als actieve kandidaten. Ook zijn er per provincie en per opleidingsniveau grote verschillen. “Het was schrikken. Als vraag en aanbod zo slecht op elkaar aansluiten, is er reden voor zorg.”

Het schrikbeeld zou blijken uit landelijk onderzoek van gratis vacaturesite Jobbird. “Uit onze cijfers blijkt dat in grote delen van Nederland niet het gebrek aan vacatures het probleem is, maar wel een grote mismatch tussen wat werkgevers vragen en wat jongeren met hun opleidingen te bieden hebben. Ze kunnen elkaar niet of moeilijk vinden”, aldus Jobbirder Jan-Peter Cruiming.

Geografisch zijn er grote verschillen: de provincie Limburg is in verhouding in negatieve zin koploper: in Limburg worden de meeste vacatures aangeboden in verhouding tot het aantal kandidaten. Er zijn 5,5 keer méér banen dan werkzoekenden. De jeugdwerkloosheid is volgens het CBS de afgelopen maanden licht gestegen en schommelt nu rond de 11,5 procent.

Lees verder op www.dewerkmarkt.nl.